Aby korzystać z zawartości forum należy sie zarejestrować, można to zrobić za darmo TUTAJ
Ten aplet jest widoczny tylko dla niezarejestrowanych użytkowników !!!
Wysłany: 2008-11-19, 07:44 Zmiana simeringów w silniku.
Witam.
Czy mógłbyś napisać jak wymienia się simeringi na:
-wale od strony sprzęgła (czyli żeby ze skrzyni biegów nie brało oleju do cylindra)
-na wałku od dźwigni zmiany biegów
-na wałku od zębatki napędzającej (tej małej od łańcucha)
Może głupie pytania ale mam moto od paru dni i chciałbym wiedzieć co i jak naprawiać.
Ps. Ile kosztują takie simeringi? Podejrzewam że można je kupić na wymiar a nie muszą być ściśle dedykowane do motoru.
Dzięki z góry
Motocykl: brak Pomógł: 8 razy Wiek: 19 Posty: 1161 Skąd: Siedlisko
Wysłany: 2008-11-20, 20:35
Na wale od strony sprzęgła:
Robisz wszystko tak jak w poradniku o wymianie tarcz sprzęgłowych, z tym, że musisz zdjąć dodatkowo kosz sprzęgłowy (musisz go oczywiście zablokować), potem zębatkę zdawczą z wału korbowego, i zdjąć taką tulejkę, która jest pomiędzy wałem a wargami uszczelniacza, wyciągasz stary i wkładasz nowy, i składasz wszystko do kupy
Na wałku od dźwigni zmiany biegów, po prostu:
- zdejmujesz nóżkę
- wydłubujesz stary uszczelniacz i wkładasz nowy
Na wałku od zębatki zdawczej silnika:
- odkręcasz zębatke
- wyjmujesz tulejkę
- wyjmujejsz stary uszczelniacz i wciskasz nowy.
Na wał są na allegro PROXA, sam mam takie, 95 zł http://moto.allegro.pl/it...zr_tdr_125.html
Na wał kupuj specjalne dedykowane dla moto, są wytrzymalsze, a np. na wałek zmiany biegów możesz zwykły na wymiar, chociaż ja bym wolał kupić taki specjalny :mrgreen:
P.S
Pochwal się tym swoim moto co tak chcesz je naprawiać. Oczywiście w przeznaczonym do tego dziale Pzdro
_________________ Zanim coś napiszesz, zapoznaj się dokładnie z wcześniejszymi postami.
Motocykl: brak Pomógł: 8 razy Wiek: 19 Posty: 1161 Skąd: Siedlisko
Wysłany: 2008-11-21, 14:45
Wszystko zależy w jakim stanie masz silnik, na jakich obrotach jeździsz, jaką masz dyszę w gaźnika i przede wszystkim jak otwarta jest przepustnica, moje tak przy takiej średniej jeździe pali gdzieś 7 l/100km.
P.S
Chodziło Ci chyba o nowy temat xD
Jak poruszacie nowe wątki to starajcie się zakładać nowe tematy, no żeby forum było obszerniejsze.
_________________ Zanim coś napiszesz, zapoznaj się dokładnie z wcześniejszymi postami.
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Nie możesz ściągać załączników na tym forum