Aby korzystać z zawartości forum należy sie zarejestrować, można to zrobić za darmo TUTAJ
Ten aplet jest widoczny tylko dla niezarejestrowanych użytkowników !!!
FAQ  Szukaj  Użytkownicy  Grupy
Statystyki Rejestracja Zaloguj

Poprzedni temat «» Następny temat
Cylinder Athena 170ccm
Autor Wiadomość
slayergt 
Stały bywalec

Motocykl: dt 125
Wysłany: 2010-01-07, 19:02   Cylinder Athena 170ccm

Witam jak w temacie mam do was pytanko otóż jestem szczęśliwym nabywcą cylindra tuningowego 170ccm tylko teraz kupie tłoka i jazda,lecz przed chciałem się spytać jakie powinienem regulacje (i o ile) przeprowadzić.W gaźniku mam dyszę 240

wiacus 
Stały bywalec

Motocykl: Yamaha DT 125 R
Wysłany: 2010-01-08, 01:30   

Mysle ze moznaby sie pokusic o dysze 270.

slayergt 
Stały bywalec

Wysłany: 2010-01-08, 09:22   

też tak myślę, ale jakie reglacje przeprowadzić, bo ja myślę zwiekszenie dawki oleju przestawienie jeden zabek na iglicy na dol ale wy mi powiedzcie bo to moje domysly

wiacus 
Stały bywalec

Wysłany: 2010-01-08, 15:12   

Co do iglicy to musisz dojsc metoda prob i bledow w ktorym ustawieniu jest najlepiej, a w sprawie oleju nie pomoge, bo sam mieszam paliwo i nie mam dozownika.

slayergt 
Stały bywalec

Wysłany: 2010-01-09, 11:42   

to niech jeszcze się wypowie "guru" bo szkoda by było zajechać np tłoka o złe regulacje a to nie są tanie rzeczy bo tłok kosztuje 600zł

Łyniu 
Administrator

Motocykl: brak
Wysłany: 2010-02-07, 13:16   

Cena tłoka musi coś oznaczać, on jest jeszcze bardziej wytrzymalszy. Dawkę oleju nie musisz zwiększać wystarczy 1:50 (możesz ciutkę więcej, ale to naprawdę zapobiegawczo). Póki co gaźnik oczywiście od nowa całkowicie wyreguluj, a jak będziesz miał kasę to CI odsprzedam swojego Keihina, dopasujesz go sobie ładnie, memrankę od YZ 125 2HG, jakiś króciec ssący (kolektor), najgorzej będzie z filtrem powietrza, najwyżej jakichś dobry stożek założysz. Z czasem mógłbyś się dorobić odpoiwedniego wydechu. Podsumowując, na razie wyreguluj gaźnik ten co masz (wszstko tak jak masz pisane w poradniku), możesz spróbować ze świecą BR9EG, pozbieraj kaski zainwetuj w nowy dolot (pamiętaj że silnik potrzebuje nie tylko więcej paliwa), wydech i będzie masakra. Z tą membraną od YZ 125 to będziesz musiał kartery pod membrankę rozwiercić (aż do granic możliwości, pod sam gwint na śruby do membrany), przydatna będzie multiszlifierka. A Ty czasem nie masz wydechu DEP'a ?

slayergt 
Stały bywalec

Wysłany: 2010-02-07, 13:43   

mam mam wydech deepa kompletny,gaznik to chce zalozyc od belgardy juz mam krociec gaznik i ta gume co idzie do filtra,hyba bede musial ta dziure od plastiku co filtr w niej jest powiekszyc bo guma od belgardy jest z 2 razy wieksza, co do oleju to jak mam wyregulowac na dozowniku 1:50? aha i jaka swieca najlepsza bedzie? bo rozumem ze ta co podales bedzie dobra pod twoj gaznik i te membranki od yz?
Ostatnio zmieniony przez slayergt 2010-02-07, 13:45, w całości zmieniany 1 raz  

Łyniu 
Administrator

Wysłany: 2010-02-07, 13:58   

slayergt napisał/a:
aha i jaka swieca najlepsza bedzie? bo rozumem ze ta co podales bedzie dobra pod twoj gaznik i te membranki od yz?
źle się zrozumieliśmy, pisałem, że możesz teraz sobie ją już wypróbować (po regulacji gaźnika). No całkiem dobrze nawet kombinujesz z tym dolotem, oczywiście jak guma większa to musisz powiększyć na nią otwór, ale też dobrze będzie jak powiększysz otwór ssący powietrza(co tą gumę się tam zakłada, oczywiście gumy już nie zakładaj). Pamiętaj im mniejszy opór na ssaniu tym lepiej tylko wszystko musi być ze sobą odpowiednio zgrane. Jak ci się uda wszystko wyregulować, to wywal całą górną ściankę. Co do regulacji dozownika, to tam nie masz napisane w jakich proporcjach ona daje, jest tylko kreska min i max. Możesz sobie podciągnąć troszeczkę linkę, pojeździć i zmierzyć ile Ci oleju zjada. Jak coś to jest temat o regulacji dozownika.

P.S
Nie mam już motora... ale coś się powinno jeszcze pojawić :D

slayergt 
Stały bywalec

Wysłany: 2010-02-07, 15:54   

niestety u mnie niema zadnych oznaczen,jeszcze raz zajrzalem do poradnika o regulacji dozownika i dalej niewiem,kiedys jak sobie regulowalem to zrobilem tak ze przez linke przelozylem podkladke i ona pozniej sie oparla na obudowie dozownika,dzieki temu mialem bardziej linke naciagnieta o wysokosc podkladki,przygladalem sie dozownikowi i zauwazylem ze po naciagnieciu linki to ta srubka co jest u gory tego "talerza" co jest na nim linka podnosi sie do gory i na dol,moim zdaniem jakbys mogl napisac w temacie o regulacji dozownika,dokladnie co gdzie sie poruszy to wtedy jest wiecej oleju i na odwrot,jakby bylo podparte zdjeciami to by bylo SUPER

Łyniu 
Administrator

Wysłany: 2010-02-07, 20:12   

Zrób zdjęcie dozownika i tej linki co wchodzi tam i wrzuć zdjęcia w tamtym temacie.

Adam9584 
Stały bywalec

Motocykl: Mbk X-limit 50R
Wysłany: 2010-02-08, 18:28   

ty uważaj bo ci skrzynia nie wytrzyma -.- już poszła kolesiowi wwalił w dt50 80ccm i po skrzyni rok chodziła...

slayergt 
Stały bywalec

Wysłany: 2010-02-08, 20:08   

hehe, to mial pecha mialem kiedys 80/50 i nic mi sie niedzialo takiego poprostu miala sie rozsypac to sie rozsypala <lol>

wiacus 
Stały bywalec

Wysłany: 2010-02-08, 21:55   

Faktem jest ze skrzynie czesto sie sypia, jesli da sie wiekszy cylinder do motoru, albo przesadzi sie w jakis inny sposob z "tuningiem". Poprostu wytrzymalosc skrzyni jest dostosowana do seryjnej mocy i nie radzi sobie ze zbyt duzym przyrostem kucy.

slayergt 
Stały bywalec

Wysłany: 2010-02-09, 12:35   

mam 2 silniki na czesci takze bez obaw;)

Odpowiedz do tematu