Aby korzystać z zawartości forum należy sie zarejestrować, można to zrobić za darmo TUTAJ
Ten aplet jest widoczny tylko dla niezarejestrowanych użytkowników !!!
Wysłany: 2009-12-21, 13:15 Yamaha DT z silnikiem XT 125 - Odblokowanie Modułu
Witam!
Zakupiłem niedawno Yamahę DT 125 2001r. z silnikiem 2 letnim od XT chłodzony powietrzem 4sów ...
i mam pewien problem, tzn. strasznie mi motor dusi tak jakby nie miał pełnej mocy.
Motor idzie do 70 dalej go coś trzyma. Mozę ktoś doradzi co zrobić albo co sprawdzić żeby go tak nie dusiło.
Kolejny problem to moduł, czy odblokowanie go coś da lepsze osiągi dla tego silnika??
Tak w nawiasie dodam że to mój pierwszy moto.
I kompletnie nic się nie znam.
Jak ktoś ma konkretne rady niech pisze na gadu 4829125
_________________ Kto pyta nie błądzi ...
Yamaha Dt 125 z silnikiem XT
Hehe... Jednak chłodzenie powietrzem nie jest tak doskonałe... Albo się poprostu przegrzewa, albo odblokuj moduł (jeżeli takowy zablokowany tam jest). Tak odblokowanie modułu przeważnie coś daje. Jakby nie dawało to by się go nie blokowało
_________________ Gdyby włożyć kameleona do pudła z lustrami to jaki przybrałby kolor??
Witam miałem przyjemność jeździć i doprowadzać do ładu XT125R z 2006 roku, z tego co pamiętam to ten 4 suwowy motor ma albo 11 albo 14KM, więc szału nie będzie. XT którą jeździłem rozpędzała się do 86km/h i ani deka więcej, czytałem też kiedyś że z takich małych pojemności po odblokowaniu można wyciągnąć jedynie 3-4KM i to wszystko. A jak u ciebie z momentem, ciągnie od samego dołu czy nie?? Bo XT dość przyjemnie i spokojnie oddawała moc (na 3 po piachu na niskich obrotach nie było problemu) , nie było tego wyciągania rąk przy 6ryś jak w DT:)
Właśnie, nareguluj gaźnik. Jeżeli to się objawia tak, że na niskich obrotach idzie na full, a jak zmienisz na 5 bieg ( mam nadzieje, że w tym silniku jest 5 biegów ) to przestaje po prostu się wkręcać to masz złe ustawienie iglicy. Spróbuj ją podnieść, może to coś da
[ Dodano: 2010-01-01, 18:22 ]
Sory, pomyliłem się w 2 zdaniu. to miało brzmieć tak:
Jeżeli to się objawia tak, że na niskich biegach idzie na full, a jak zmienisz na 5 bieg ( mam nadzieje, że w tym silniku jest 5 biegów ) to przestaje po prostu się wkręcać na te wyższe obroty to masz złe ustawienie iglicy.
_________________ Gdyby włożyć kameleona do pudła z lustrami to jaki przybrałby kolor??
Ostatnio zmieniony przez Jacek342_dt50-08 2009-12-23, 22:13, w całości zmieniany 1 raz
Jacek342_dt50-08 jak można ustawiać iglice ja mam taki problem ale iglica nic nie zmienia jeśli jest na min to najlepiej jedzie a jak na max to zalewa go troszku mozna dać na srodek ale najlepij idzie na minimalnym zużyciu paliwa. Na 4 1000obr/s a na 5 jusz tylko 7900
napewno nie ma blokad w wydechu i w filtsze pow to musi być moduł ja jusz to za dużo razy rozkręcałem i pszerabiałem jesli motocykl jest do 2006 to nie ma tej blokady a 2007-... to mają
Ziomek w tym sprzęcie to chyba normalne. W tej XT którą się zajmowałem było tak samo. To tylko 14KM, może zbyt duże opory i nie daje rady wyżej. Moja DT na szosowych oponach kręciła się do 10.5 a teraz gdy mam typowo błotne opony tył 120/100, to nie wykręca tych 10,5 przynajmniej za każdym razem drogi mi brakło żeby ją tak wysoko wykręcić, opory toczenia robią swoje, nie znam się na fizyce, ale chyba rosną wraz z prędkością:) Ot, tyle ode mnie.
PZDR
Szczerze wątpię, opinie użytkowników głosiły że 110 z góry. Jeśli wątek będzie ciągle aktualny to po stopnieniu śniegów napiszę ile i jak jeździ po czyszczeniu gaźnika, bo wcześniej jeździła na nieco przytkanym.
Cytat z forum:
Re: predkosc maksymalna
mi pokazał na leżąco bez wiatru 117
Na leżąco, hehe...
A tego chyba fantazja poniosła:
ja ważę 55 kg i jechałem xt 125r aż 132 km/h na prostej drodze. Na 2 na zakretach to jak na żużlu dopa schodzi! polecam
bo za lekki i za mały jesteś... xD i ci się zdaje raczej jak ja jadę do miasta.. xD to mam takie dwa łuki po 90 stopni typowe S jak ta litera to autem 50 to max. znak stoi 30 a ja swoim enduro się buchnąłem 70 i wchodziłem mam stylu terenowa i nie rzucało może minimalnie... na speed fight2 100ccm brata tez nie rzuca tylko się trzeba max wyłożyć ja to kolanem zaczynam rzucać o asfalt aż ale to dyga bo jak by kamyczek leżał to gleba wchodziłem tam z 70 możne 5 razy ale teraz z 55 a wychodzę z 65. xD bo to pełno w majtkach xD
Motocykl: Yamaha DT 125 R Pomógł: 2 razy Wiek: 17 Posty: 553 Skąd: lubelskie
Wysłany: 2010-02-20, 12:14
Adam9584 napisał/a:
bo za lekki i za mały jesteś... xD i ci się zdaje raczej jak ja jadę do miasta.. xD to mam takie dwa łuki po 90 stopni typowe S jak ta litera to autem 50 to max. znak stoi 30 a ja swoim enduro się buchnąłem 70 i wchodziłem mam stylu terenowa i nie rzucało może minimalnie... na speed fight2 100ccm brata tez nie rzuca tylko się trzeba max wyłożyć ja to kolanem zaczynam rzucać o asfalt aż ale to dyga bo jak by kamyczek leżał to gleba wchodziłem tam z 70 możne 5 razy ale teraz z 55 a wychodzę z 65. xD bo to pełno w majtkach xD
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Nie możesz ściągać załączników na tym forum