Aby korzystać z zawartości forum należy sie zarejestrować, można to zrobić za darmo TUTAJ
Ten aplet jest widoczny tylko dla niezarejestrowanych użytkowników !!!
Mnie kilka razy zatrzymywała policja w tym raz drogówka. Kazali pokazać dokumenty. Dałem to co miałem, ubezpieczenie i dowód rejestracyjny. Popatrzyli czy się zgadzają numery i puścili. Ubezpieczeni jeszcze na poprzedniego właściciela. Najlepiej to trzeba być miłym i uprzejmym, a zdarzenie obrócić w żart.
Mam zarejestrowane na 125 normalnie. Ani prawa jazdy ani karty motorowerowej (prawko właśnie robię, czekam na termin egzaminu). Trzeba być miłym, zażartować, pogadać chwile i puszczą ...
Motocykl: aktualnie brak Pomógł: 2 razy Wiek: 19 Posty: 265 Skąd: Bytom Odrzański
Wysłany: 2009-10-11, 19:15
Dzisiaj właśnie oglądałem "Uwaga Pirat" i babkę zatrzymali. Przekroczyła prędkość o ponad 50 i nie miała prawka. Mówiła że jest po kursie i egzamin ma w środę. Policjanci nawet spoko, pożartowali oni byli mili, ona była miła ale i tak dowalili jej 1000zł i 10pkt. bo przed kamerą to nie wypadało by jej puścić Na koniec jeszcze życzyli jej zdanego egzaminu.
Dobre było też pytanie tej kobity czy może wrócić autem do domu, oni na to że nie i że musi ktoś po nią i po auto przyjechać, a ona: a chociaż na stację benzynową ?
No tak jak będę jechać 120 to też mnie zatrzymają i wlepia mandat, to oczywiste. Wcześniej pisałem o przypadkach rutynowej kontroli czy np. brakiem kasku drugiej osoby. A te punkty to co co jej jak prawka jeszcze nie ma????
Ostatnio zmieniony przez prykus 2009-10-11, 19:33, w całości zmieniany 1 raz
Motocykl: aktualnie brak Pomógł: 2 razy Wiek: 19 Posty: 265 Skąd: Bytom Odrzański
Wysłany: 2009-10-12, 16:07
Nie ma prawka ale jest taki przepis że jak dostaniesz punkty to są one liczone od momentu jak prawko dostaniesz. Może to wyda się głupie co napisze ale np. jak jedziesz na rowerze (za prędkość raczej cię nie zatrzymają - chociaż nie wiadomo różni są agenci ) ale kogoś tam dajmy na to potrącisz to też ci policja może dać pkt. karne, a jadąc rowerem przecież prawka nie musisz mieć . Tak kiedyś w tv w jakimś programie słyszałem bo się policjant właśnie wypowiadał na ten temat. Też mnie to trochę dziwiło.
Ostatnio zmieniony przez chopek 2009-10-12, 16:08, w całości zmieniany 1 raz
Wysłany: 2009-10-12, 16:59
No ja uważam też, że to trochę głupie, ale wydaje mi się, że takie coś nie jest nigdzie egzekwowane, bo wątpię, żeby w praktyce ktoś dostał pkt. karne za jazdę na rowerze. W sumie to też uczestnik ruchu drogowego tak jak i kierowca i jak pieszy też No ale jak ta babka jechała samochodem to w tym przypadku nawet logiczne że też punkty powinna dostać - tak mi się wydaje przynajmniej.
Motocykl: Yamaha dt 125 r
Wysłany: 2009-10-12, 21:05
Co do roweru - to jak będziesz jechał pijany rowerem i CIę zatrzymają to mogą Ci prawko odebrać. Ba... nawet muszą, w dodatku robią to najczęściej w sądach 48 h godiznnych. jak nie masz prawka - chyba nie musisz się martwić o odroczenia etc.|
A mnie jak ostatnio zatrzymała policjant, to powiedział do mnie (bo było ich z 10- ciu ): "Obstawialiśmy z kolegami czy się Pan zatrzyma czy nie. Wszyscy obstawialiśmy, że się Pan nie zatrzyma" Także... oni sami sobie zdają sprawę - jak jest. Inna kwestia, że zatrzymują właśnie pod domami, albo na stacjach benzynowych - przynajmniej u mnie w mieście. Także... uważajcie;)
ja smigam tzr 125/50. kolega miał taką sytuacje ze: ma tdr z papierami Belgijskimi i ma pare innych moto. i przykrecil tablice z KYMCO <lo2l> oczywiscie 50.. stalismy pod domem oni podjechali wyszedl giniarz i gada: to na 100% nie jest 50-tka a on jak to nie? a pokazac panu papiery? dał papiery.. a na siedzeniu, silniku wszedize YAMAHA, gliniarz popatrzal oddal papiery i : jai tak wiem swoje ze to nei 50 i pojechal.. niektórzy są tacy głupi i nie znają sie na moto ze nawet w TZR czy Dt jak bd miec tablice z Ogara 200 to puszczą ;]
J miałem taką sytuację we wrześniu, że jechałem dwupasmową ulicą (ul. Krakowska w Rzeszowie xD Nienawidze jak ludzie bez potrzeby jadą lewą stroną więc staram się trzymać prawej) i chciałem zmienić pas więc patrze w lusterko... nic, patrzę upewniająco się za siebie... nic. więc zmieniam pas, a tu Yamaha TDR wjeżdża mi w pupe . Jedziemy chwile, później otrzepujemy się i gość dzwoni na policje. Ja wtedy kartę miałem zdaną, ale nie wypisaną. Policja przyjeżdża i mówi żebym tego nie załatwiał przez "psy" dokładnie tak powiedział , bo będę miał później smród. Więc posłuchałem go i się zgadałem z właścicielem TDR'ki. Acha i na dodatek z tego co widze to nie była moja wina po postu wyprzedził mnie z prawej strony, ale ten co nie ma na papierze zdanego egzaminu nie ma żadnych praw . Wydarł odemnie 500 zł i na tym się skończyło. Na szczęście szkoda nie była poważna, aż sam się dziwiłem jak te motory są skonstruowane że miałem tylko wygiętą klamkę od hamulca, którą naprostowałem.
_________________ Gdyby włożyć kameleona do pudła z lustrami to jaki przybrałby kolor??
Ostatnio zmieniony przez Jacek342_dt50-08 2009-11-22, 16:12, w całości zmieniany 1 raz
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Nie możesz ściągać załączników na tym forum