Aby korzystać z zawartości forum należy sie zarejestrować, można to zrobić za darmo TUTAJ
Ten aplet jest widoczny tylko dla niezarejestrowanych użytkowników !!!
Wysłany: 2009-01-27, 13:52 Regulacja dozownika oleju w TDR 125
Witam mam problem z dozownikiem oleju gdyz motor mi strasznie kopci i z tlumnika leci olej mysle ze jest to wina dozownika olju gdyz podaje za duza dawke oleju lecz nie wiem jak go wyregulowac Pomocy
Motocykl: brak Pomógł: 8 razy Wiek: 19 Posty: 1161 Skąd: Siedlisko
Wysłany: 2009-01-27, 19:47
A cały czas tak kopcił, bo mnie się wydaje, że to nie wina dozownika Jak leci też olej, to suszczelniacz od strony kosza sprzęgłowego na wale przepuszcza. A dozownik regulujesz za pomocą naciągu linki, i na tym kółku czarnym masz zapinkę. A jaki olej lejesz ?
_________________ Zanim coś napiszesz, zapoznaj się dokładnie z wcześniejszymi postami.
niee napewno oleju z silnika nie bierze bo sprawdzalem wlasnie mi tez sie wydaje ze to wina dozownika. Jak naciagiem linki?? jak nie ma chyba zadnej regulacji
[ Dodano: 2009-01-28, 18:54 ]
a jeszcze mam pytanie do czego sluży ta srubka mała co jest nad ta tarczka czarna?? ona sie wykreca
Wysłany: 2009-01-28, 19:01
No jeżeli jesteś pewien, że masz szczelną komorę ... Możesz poluźnić linkę, przestawić tą zapinkę na tym czarnym kółku, tak żeby linka słabiej ciągła. Jaki olej lejesz ? Ale wiesz, że jak zimne moto to zawsze kopci, a to, że olej cieknie to może być zła regulacja gaźnika. Wyczyść też świecę.
Edit:
Ta śruba służy do rozkręcania dozownika :mrgreen:
_________________ Zanim coś napiszesz, zapoznaj się dokładnie z wcześniejszymi postami.
ta zapinka jest tam do tego zeby sie linka niezsuneła z tarczy Wiem ze zimny 2 sów zawsze kopci wlasnie chodzi tez o gaznik tez zabardzo niemoge wyregulowac w serwisie wyszkuali dla tego modelu regulacje 2 pelne oborty powietrza i paliwa po wczesniejszym wkrecaniu do konca .Olej obecnie leje Elf Selfmix wczesniej byl to Castrol 2 T ale drozej a i srubka nie sluzy do rezkrecania gdyz ja wykrecalem i nic sie niedzieje moze to jest regulacja??
Wysłany: 2009-01-29, 16:15
Nie lej tego oleju Elf Selfmix. To pewnie przez niego tak jest. On jest mineralny, przez co szybko zużywają się pierścienie. Jeździł tylko na full syntetyku. A wcześniej miałeś syntetyka ? Też tak kopcił ?
Nie ta zapinka co widać na zdjęciu, tylko taka przy której są oznaczenia 0 | 1 | 2
Ja mam na 2
Wiadomo, że jak jedną śrubkę odkręcisz to ci się dozownik nie rozleci, jak wykręcisz tą śrubę to będziesz mógł te czarne kółko zdjąć. Ona nie jest od regulacji dawki oleju
a nie wiem za Castrola placilem 40zł za 1L a za Elfa 25zł ;p hehe nie no wiem ze sie nie rozleci no ale to do czego sluzy ta srubka?? Musze gaznik jutro rozebrac i wyregulowac jak bedzie cieplej :)fotki powstawiam
Ja wam radze puic olej sthil albo husqarnay najlepszy po nich dt nie kopci i ma dobre smarowanie ja uzwam cały czas husqwarny i jestem zadowolony i za 1.5 litra płace 50 zł... :mrgreen:
Ja mam tak ustawioną regulację,żeby ,jeżeli biorę gaz do dechy to i cięgno dozownika też szło do dechy,olej shtil od piły motorowej i kopci trochę na zimnym,ale jak się rozgrzeje to prawie wogóle nie kopci.Yamaha DT50R-2003R.
a ja mam do was pytanie takie ja na litrze oleju castrol 2 racing zrobie 500km a wy ??(pytam bo wtedy mniej wiecej bede wiedzial czy dobrze ustawilem bo "na oko" wydaje mi sie ze dobrze)
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Nie możesz ściągać załączników na tym forum